گزارش کارآموزی شركت صنعت محور سازان ايران خودرو

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع
گزارش کارآموزي شركت صنعت محور سازان ايران خودرو در 38 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان ........................................................................... صفحه

فعاليت انجام شده ............................................................... 1

مقدمه ............................................................................ 15-2

معرفي فيکسچر دنده زني کرانويل پيکان ................. 18-16

منابع و پيوست ................................................................. 19

نقشه




تاريخچه شركت

شركت صنعت محور سازان ايران خودرو (سهامي عام) در سال 1343 تحت نام «شركت سهامي كنسرسيوم كارخانجات اتوبوس سازان ايران» به ثبت رسيد واز سال 1345 بهره‌برداري از آن آغاز گرديد. در سال 1352 نام شركت به «شركت صنعتي خودروسازان ايران» تغيير يافت و فعاليت اصلي شركت تا سال 1374 متمركز بر توليد مونتاژ انواع اتوبوس، ميني‌بوس، و فروش لوازم يدكي و خدمات پس از فروش مربوط به آنها بود. در سال 1374 موضوع فعاليت شركت به توليد وفروش انواع اكسل و گيربكس خودروهاي بنزيني و ساير مجموعه‌هاي انتقال قدرت خودرو تغيير يافت و در سال 1377 نيز نام شركت به شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو (سهامي عام) تغيير داده شد.

در سال 1380 شركت ضمن ايجاد مركز تحقيقات و طراحي اكسل، موفق به كسب گواهينامه كيفي ISO/TS16949 و در سال 1382 موفق به اخذ گواهينامه ISO/TS16949:2002 براي اكسل جلو و عقب واجزاي متشكله و قطعات يدكي خودروهاي سبك گرديد . همچنين درسالهاي 1382 و 1383 بعنوان يكي از شركتهاي سرآمد كشور در بين صنايع مختلف موفق به دريافت تقديرنامه اشتهار در سر آمدي جايزه ملي كيفيت و دريافت گواهي تعهد به تعالي سازماني به عنوان يكي از 10 شركت سرآمد وزارت صنايع و معادن شده است و در سال 84 به عنوان يكي از چهار شركت برتر شناخته شده است. همچنين اين شركت در سال 1383 با تداوم روند كيفيت وتامين به موقع به اخذ گريد A شركت ساپكو گرديد.

محور سازان ايران خودور از شركتهاي زير مجموعه گروه صنعتي ايران خودرو است و در حال حاضر حدود 63 درصد از سهام شركت متعلق به شركت گسترش سرمايه‌گذاري ايران خودرو و شركت سرمايه‌گذاران سمند مي‌باشد.

در حال حاضر شركت محور سازان ايران خودرو بزرگترين توليد كننده اكسل و كرانويل و پينيون در ايران و خاورميانه است و بر اساس چشم انداز خود به بازارهاي جهاني اين صنعت مي‌انديشد.
موفقيت‌ها و گواهينامه‌هاي مديريت كيفيت

· تقدير نامه اشتهار در سرآمدي جايزه كيفيت ايران، سال 1384

· گواهي تعهدبه تعالي جايزه ملي بهره‌وري و تعالي سازماني، سالهاي 1382 و 1383

· گواهينامه اهتمام به سرآمدي جايزه ملي كيفيت ايران ، سال 1383

· گريد A نظام مديريت كيفيت تامين كنندگان ساپكو 79، سال 1383

· گواهينامه استاندارد سيستم مديريت كيفيت ISO/TS 16949:2002 ، سال 1382

· گواهينامه استاندارد مديريت كيفيت ISO 9001:2002 ، سال 1380
محصولات توليدي

محصولات توليدي اين شركت عبارتند از :

·اكسل عقب خودور پيكان و خودرو پژو RD

·اكسل‌هاي جلو و عقب خودروهاي پژو 405 ، پژو پارس و سمند

·اكسل‌هاي جلو و عقب خودرو پژو 206

·انواع كرانويل و پينيون(پيكان و نيسان جونيور)

·گيربكس خودرو پژو 405 (طرح توسعه)

واحد مهندسي شركت محورسازان ايران خودرو با هدف ايجاد قابليت‌هاي دوم طرح ريزي و توليد محصولات جاري/ بهبود مستمر/ را از طريق فرآيندهاي زير ميسر مي‌سازد.

1-تهيه مدارك و مستندات فني و استانداردهاي مورد نياز

2- تعيين و افزايش قابليت فرآيندهاي توليد (CPK)

3- تعيين وافزايش قابلين ماشين آلات (CMK)

1- سيستم پايش و مديريت ابزارهاي توليدي

2- سيستم پايش و مديريت فيكسچرهاي توليدي و مونتاژ

3- پايش و تعيين قابليت ابزارهاي اندازه‌گيري CGK

4- پايش و بهبود كيفيت توليدات پيمانكاران از طريق ارزيابي‌هاي و رايه راهكار مناسب

5- طراحي لي‌اوت كارخانه به منظور بهينه‌سازي جريان مواد در داخل كارگاههاي توليدي

6- امكان سنجي طراحي و آماده‌سازي خط توليد جهت توليد قطعات نمونه ويك روز خط

انجام اين فرآيندها در راستاي ارتباط سازماني وموثري با ساير واحدهاي شركت مخصوصا واحدهاي تضمين كيفيت، برنامه‌ريزي، توليد و بازرگاني صورت مي‌‌پذيرد.

هر يك از گروه‌هاي كاري مهندسي مسئوليت پيگيري فرآيندهاي زير را بعهده دارند :

مهندسي محصول:

· تهيه و تنظيم اسناد و مدارك فني محصول و استانداردهاي ابعادي متالوژيكي و ساير استانداردهاي مرتبط با تست قطعات محصول

· تهيه و گرد‌آوري استانداردهاي مرتبط با تست جايگزيني و انتخاب مواد مورد نياز به منظور كنترل و پذيرش مواد مورد نياز به منظور كنترل و پذيرش مواد خام و كالاهاي ورودي به شركت

· تدوين BOM ،PART LIST محصول وبررسي نقش هر يك از قطعات درمحصولهاي نهايي وپيش‌بيني تمهيدات لازم براي دستيابي به كيفيت قابليت و تعمير پذيري قطعه مطابق اهداف و نيازهاي مشتري

ارتباط و نظارت فني لازم بر تامين كنندگان مواد قطعات وزير مجموعه‌ها مطابق و زير مجموعه‌ها مطابق با دستورالعمل‌ها و استانداردهاي سيستم كيفيت



«مقدمه»

1- مقدمه‌ي آشنايي با جيگ و فيكسچر وطراحي ابزار:

جيگ و فيكسچرها بمنظور تبديل ماشين‌هاي افزار استاندارد به ماشين‌هاي افزار خاص به وجود آمده‌اند. همچنين مي توان در جايي که محصول با توليد كم مورد نظر بوده ولي قابليت تغييرات اهميت داشته باشد وهمچنين درجايي كه نگهداري قطعه بدون استفاده از وسيله‌ي خاصي مشكل باشد، به كمك تكنسين‌هاي ماهر از آن بهره‌گرفت، وقتي هدف قبول يا رد يك قطعه باشد واندازه‌گيري دقيق آن چندان اهميت نداشته باشد از شابلون‌هاي اندازه سنج استفاده مي‌شود از فيكسچرهاي بازرسي وقتي استفاده مي‌شود كه موقعيت‌هاي سوراخ‌ها، سطوح و غيره بايد مورد سنجش قرار گيرند. فيكسچرها مونتاژ كردن و جوشكاري بمنظور نگهداري قطعات طوري طرح شده‌اند كه هر دو دست تكنسين‌ آزاد است و نيازي به نگهداري قطعه ندارد .


2- تهيه‌ي يك وسيله‌ي خاص با در نظر گرفتن جنبه‌ي اقتصادي آن.

اگر قيمت يك وسيله اهميت داشته باشد، قيمت مجاز آن معمولا بايستي با كاهش قيمت بعلت استفاده از اين وسيله و تعداد قطعاتي كه مي‌بايد توليد شود، رابطه داشته باشد. حداقل تعدادي كه مي‌بايد توليد شود را بايد محاسبه كرد.

3- طراحي جيگ و فيكسچر:

اولين قدم در طراحي ترسيم خطوط كلي يا محيط ظاهري قطعه مي‌باشد. اين ترسيم وضعيتي كه مي‌بايد روي قطعه كار انجام شود صورت مي‌گيرد، هم‌چنين ترسيم سيستم موقعيت دهنده و سيستم گيره‌بندي نيز جزو اين مرحله است. سپس سيستم هدايت ابزار در داخل طرح اوليه ترسيم گرديده و درآخر براي شكل دادن يك واحد كل اين ترسيمات به يكديگر مربوط مي‌شوند.

4- اصول طراحي جيگ و فيكسچر:

اصول طراحي جيگ و فيكسچر عبارتند از : الف) موقعيت‌دهي ب) گيره‌بندي ج) فضاي آزاد د) ثبات و استحكام ه) جابجا كردن.

5- جيگ‌هاي سوراخ‌كاري: جيگ‌هاي سوراخ‌كاري براي نگهداري قطعه در موقع مته زدن، برقو زدن، سوراخ كردن ، خزينه زدن داخلي و خارجي، پرداخت كردن سطوح برجسته و قلاويز كردن به كار مي‌روند. به استثناي حالت قلاويز كردن در بقيه‌ي موارد ابزارها معمولا در موقع برش هدايت شده و به اين علت جيگ‌هاي سوراخكاري بايد علاوه بر داشتن سيستم‌هاي موضع‌دهي، داراي وسائل هدايت ابزار باشند.


(1) معرفي فيكسچر:

فيكسچر ماشينكاري مخصوص دنده پلوس پيكان و پژو 405- استفاده مي‌شود. اين فيكسچر از پنج قسمت تشكيل شده كه در اين فيكسچر قسمت دوم و پنجم مشترك مي‌باشند.

(2) توضيح مكانيزم:

اين فيكسچر خيلي بزرگ نمي‌باشد و قسمت اعظم آن را بدنه‌ آن تشكيل داده است. بدنه‌ي اين فيكسچر كه نام خارجي آن ARBOR مي‌باشد، استوانه‌اي است كه بر روي سطح آن ماشين‌كاري شده است و داخل آن سوراخ كاري شده است، سوراخهاي داخلي اين بدنه با سطوح روي آن كه ماشين‌كاري شده‌اند كاملا هم‌محور است و داراي تولرانس‌هاي دقيق مي‌باشد و سطوح داخلي و خارجي آن كاملا سنگ زده شده و دقيق است. در مورد بدنه و قسمت‌هاي ديگر فيكسچر توضيح كامل داده مي‌شود. كلت، محور فيكسچر و اورينگ كه در انتهاي محور فيكسچر نسب مي‌شود، همگي روي بدنه‌ي فيكسچر سوار مي‌شوند وسپس قسمت انتهايي بدنه كه ماشين‌كاري شده است توسط فك‌هاي سه نظام يا چهار نظام دستگاه تراش‌ therling محكم گرفته ‌مي‌شود. در مورد بستن بدنه‌ي فيكسچر بر روي دستگاه تراش اين نكته‌ كاملا ضروري است كه اولا اگر قسمت‌ انتهايي اين بدنه توسط فكهاي چهار نظام گرفته ‌شود، نيرويي كه از طرف فكهاي چهار نظام به بدنه وارد مي‌شود كم‌تر از نيرويي مي‌باشد كه از طرف فك هاي سه نظام وارد مي‌شود و اين مزيت باعث خواهد شد كه قطعه در معرض لهيدگي كم‌تري قرار گيرد و همچنين از چهار قسمت گرفته‌ مي‌شود. نكته‌ي ديگر اين است كه فك‌هاي چهار نظام كه هر كدام داراي پيشاني كاملا عمود بر قسمت زيرين فك‌ها هستند، اين پيشاني‌ها بايد كاملا به قسمت پله‌اي بدنه‌ي فيكسچر برخورد كرده و داراي تماس كامل باشد و سپس فكهاي چهار نظام را با آچار سفت مي‌كنيم تا بدنه‌ را محكم بگيرند.


گزارش فعاليت‌هاي انجام شده:

1- بنده در قسمت طراحي و نقشه‌كشي شركت محورسازان ايران خودرو و مشغول به گذراندن به دورة كارآموزي خود بودم دراين قسمت فعاليت‌هاي نظير طراحي جيگ و فيكسچرهاي مورد نياز داخلي شركت و تصحيح نقشه‌هاي قديمي و جديد و بازبيني فيكسچرهاي توليدي انجام گيرد. در اين قسمت بيشتر نقشه‌ها توسط نرم‌افزارهاي مانند Autocad و Machanica كشيده مي‌شود وبه بخاطر همين امر در چندين هفته اول ورود به اين قسمت آموزش‌هاي اين نرم‌افزارها به ما توسط سرپرست‌هايمان داده مي‌شد و در حين آموزش‌ هم با انواع فيكسچرهاي نظير فيكسچر كنترل گيج و سوراخ‌كاري (جيگ) كه سرپرست‌هايمان مي‌كشيدند آشنا مي‌شوديم البته بعضي از نقشه‌هاي اجزاء ساده فيكسچرها هم را در ابتدا هم مطابق با آموزش داده شده به ما مي‌كشيديم. و البته با گذشت چند هفته اول نقشه‌هاي بيشتر و کاملتري هم شروع به كشيدن كرديم.


جينگ و فيكسچرها به منظور تبديل ماشين افزارهاي استاندارد به ماشين‌افزارهاي خاص بوجود آمده‌اند غالبا با آن‌ها مي‌توان حتي به كمك كارگران نيمه‌ها ما هر محصول زياد توليد كرد و نيز مي‌توان در جاي كه محصول با توليد کم موردنظر بوده ولي قابليت تغيير اهميت داشته‌ باشد و همچنين درجاي كه نگه‌داري قطعه بدون استفاده از وسيله‌ي خاصي مشكل باشد مي‌توان از فيكسچرها استفاده كرد و همين‌طور وقتي كه هدف كنترل قطعه توليدي مي‌باشد مي‌توان از ابزارهاي كنترل خاص يا فيكچر بازرسي (گيج)استفاده كرد مثلا موقعي كه موقعيت سوراخ‌ها و يا فاصله‌ از هم ديگر مورد نظر مي‌باشد از اين نوع فيكچرها استفاده مي‌شود.

وهمين‌طور فيكسچرهاي جوشكاري كه بايد طوري طراحي شوند كه دو دست تكنسين آزاد باشد.

-جيگ‌ها گروهي از وسايل مورد استفاده در كارگاهها هستند كه شامل وسايل هدايت ابزار مي‌باشند از آن‌ها تنها وقتي استفاده مي‌شود كه با دريل يا از وسايل سوراخ زني و برقو كاري استفاده مي‌شود.

فيكسچرها هم وسائل نگهدارنده هستند كه به امكان هدايت ابزار مجهز نيستند ولي ممكن است وسيله‌اي براي تنظيم كردن تيغه‌ در آن‌ها تعبيه شده باشد از فيكسچرها براي عمليات سنگ‌زني فرزكاري تراش کاري كاري وعمليات مشابه استفاده مي‌شود.

- طراحي جيگ و فيكسچر: اولين قدم در طراحي جيگ و فيكسچر ترسيم خطوط كلي يا محيط ظاهري قطعه مي‌باشد كه با رنگ مجزا از رنگ فيكسچر كشيده مي‌شود و همچنين ترسيم سيستم موقعيت دهنده و سيستم گيره‌بندي نيز جزء اين مرحله محسوب مي‌شود سپس سيستم هدايت ابزار يا سيستم تنظيم در داخل طرح اوليه ترسيم مي‌گردد و بالاخره براي شكل دادن اين ترسيمات كلي به يكديگر مربوط مي‌شوند.

1- موقعيت دهي: اولين اصل در اين كار اطمينان حاصل كردن از محكم نگه‌داشتن قطعه است.

2- حدالامكان كليه‌ نقاط موقعيت دهنده بايد درمعرض ديد باشد.

3- موقعيت دهنده‌ها بايد چند مرحله‌اي باشند يعني ابتدا موقعيت را با يك موقعيت دهنده و سپس توسط موقعيت دهنده ديگر تنظيم شود.

4- موقعيت دهنده نبايد بگونه‌اي قرار بگيرند تا براده‌ها مانع كار آن‌ها شوند.

5- براي جلوگيري از بوجود آمدن خطا درموقع موقعيت دهي به قطعه در طرح بايد وسايل خطاسنج وجود داشته باشد.

-گيره‌بندي

1- گيره‌ها بايد بگونه‌اي قرار بگيرند كه در مقابل نيروهاي وارده حداكثر مقاومت را داشته باشند.

2- وضعيت بستن گيره‌ها بايد طوري باشد كه در كار تغيير شكل بوجود نياآورد.

3- در صورت امكان بايد گيره را با بدنه فيكچر يك پارچه بسازيم.

4- گيره‌بندي و موقعيت دهنده‌ها بايد طوري طراحي شوند كه حركات آن‌ها وطبيعي صورت مي‌گيرد.

-فضاي آزاد

1- براي ايجاد تغييرات احتمالي اندازه كار بهتر كافي فضاي آزاد در نظر بگيريد.

2- براي حركات دست كارگر فضاي كافي پيش‌بيني شود.

3- اطمينان حاصل شود كه براي براده‌ها جاي كافي درنظر گرفته شود.

-ثبات و استحكام:

1- وسيله تا حدي كه عمليات ايجاب مي‌نمايد محكم باشد.

2- در صورت لزوم امكاناتي را پيش‌بيني كنيد كه به كمك آن‌ها بتوان دستگاه‌ها را موقعيت دهي كرد و بميز كار يا محوري دوراني ماشين قابل پيچ باشند.
اصول كلي

1- براي حداقل رساندن قيمت وجلوگيري از عيب كرن زياد دستگاه بعلت پيچيدگي بيش از حد آن طرحي ساده ارايه گردد

2- تا حد ممكن از قطعات استاندارد و متداول استفاده شود.

3- باز و بسته كردن از روي سيستم راحت باشد و آن را آزمايش كنيم (استفاده از روش طراحي كه بر اساس آن سيستم بر حول قطعه طراحي مي‌شود منجر بوجود آمدن اين گونه خطا مي‌شود.)
دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع

تعداد مشاهده: 1492 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 38

حجم فایل:39 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: