گزارش کارآموزی کارخانجات نساجی بروجرد

دسته بندي : فنی و مهندسی » نساجی
گزارش کارآموزي کارخانجات نساجي بروجرد در 50 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان صفحه

موقعيت جغرافيايي کارخانه الف

طرز قرار گيري قسمت هاي مختلف کارخانه ب

چارت سازماني ج

نمودار مسير توليد محصولات کارخانه د

مقدمات وتکميل پارچه بافته شده 1

رنگرزي 14

آزمايشگاه کنترل کيفيت و رنگ 21

چاپ 37

کنترل کيفيت پارچه 50

گرمايش 52

تهويه 55

















موقعيت جغرافيايي کارخانه:

کارخانه نساجي بروجرد درشمال شرقي شهرستان بروجرد واقع شده است واين شرکت درسال 1364تاسيس گرديده است ودرسال 1368به بهره برداري رسيده است.



ابتدا به سالن مقدمات تکميل مي رويم در اينجا براي پارچه هاي پنبه اي و پنبه– پلي استر و پنبه ويسکوز و ويسکوز پلي استر است که براي همه يکسان است.

1- پرز سوزي که با استفاده از حرارت انجام مي گيرد . مي دانيم پارچه خاصي که از انبار گرفته مي شود به علت وجود آهار و پرز پارچه مطلوبي نيست و کيفيتي ندارد.

ابتدا اين پارچه در قسمت اول ماشين برس زده مي شود چون پرز پارچه خوابيده است و وقتي برس مي خورد پرز بالا مي آيد آماده مي شود برالي پرز سوزي . اکنون پارچه به قسمت پرز سوزي مي رود پشت و روي پارچه پرزسوزي مي شود و دوباره پارچه برس مي خورد تا پرز هاي سوخته شده از بين رود.

2- آهار گيري : بعد از اينکه پرزسوزي پارچه وارد قسمتي مي شود که wash box ناميده مي شود و داراي آنزيم + صابون است . وقتي مواد به پارچه نفوذ مي کند انتهاي ماشين روي big bach جمع مي شود و سپس به دستگاه bach منتقل مي شود وبعد از 12 الي 24 ساعت براي عمليات بعدي به ماشين شستشو انتقال داده مي شود. در مرحله آهار گيري ، آهار پارچه توسط آنزيم جدا مي شودو بعد از آن pad bach مي شود.

3- شستشوي مقدماتي :

تذکر :

الف: اگر پارچه پلي استر تنها باشد فقط در ماشين شستشوي مقدماتي فقط شستشوي خالي مي شود.

ب: اگر پارچه پنبه اي بود ابتدا قليايي مي شود سپس سفيد گري و بعد مرسريزه و در مرحله بعدي شستشو مي شود.

ج: ويسکوز – پلي استر : فقط يک مرحله سفيد گري مي شود.

پارچه پنبه اي بعد از آنزيم زني (آهار گيري ) براي سفيد گري آماده مي شود.

الف : پارچه بايد قليايي شود:

پارچه وارد ماشين شستشوي مقدماتي مي شود. ابتدا داخل دو wash box مي شود و شسته مي شود . سپس داخل قسمتي مي رود که حاوي مواد قليا است . مي دانيم دو wash box اول حاوي آب 90 درجه هستند. حال وارد دو wash box بعدي که شده اند در آنجا مواد مي خورند. اين مواد توسط پمپ از مخزن کنار ماشين (قليا) وارد ماشين مي شود و پشت و روي پارچه مواد مي خورد.

بعد از خوردن مواد وارد استيمر مي شود. در استيمر 10 دقيقه مي ماند.

در واقع مواد استيموروي پارچه عمل مي کنند. مواد شامل قليا و صابون است . که سود 50 درجه بوده است . سپس وارد سه wash box مي شود که دوتاي اول آب 90 درجه و آخري آب 60 درجه است. که در اين سه wash box پارچه شستشو مي شود. پارچه اي که خيس است روي سيلندر خشک مي شود.

اين سيلندرها 10 جفت هستند که 18 تاي اول گرم است و 2 تاي آخري سرد است. پارچه پس از عبور از سيلندر ها توسط vender روي big bach جمع مي شود.

اکنون پارچه پنبه اي که بايد سفيد گري شود در همين ماشين شستشو اعمال زيروروي آن انجام مي شود :

پارچه که در مرحله قبل قليايي شده است را در wash box ابتدايي مي شود که حاوي آب 90 درجه است. پس از آن وارد wash box بعدي مي شود که اين wash box حاوي مواد زير است:

آب اکسيژنه 35% - صابون و سود وپايدار کننده.

WBEN,,SFSC26./DS26/ : پايدار کننده

EWSZ,,Lee Weet : صابون

(مي دانيم پارچه هاي پلي استر- پنبه را قليايي نمي کنيم چون پلي استر قليا حساس است ) سپس پارچه وارد استيمر مي شود و 10 دقيقه مي ماند تا مواد اثر کنند سپس واردwash box بعدي شده که دو تاي اول حاوي آب 90 درجه و آخري حاوي آب 60 درجه است.شستشو مي شود. بعد پارچه روي big bach بسته مي شود .

نکته : اگر پارچه ضخيم باشد سيلندر خنک تر است و اگر پارچه نازک تر باشد دماي سطح سيلندر بالاتر است.



5- مرسريزاسون:

در اين دستگاه مدسريزه پارچه هاي سفيد گري شده و اکثريت پنبه اي در معرض سود سوز آور تحت کشش غلتک ها وارد دستگاه مي شود. اگر پارچه چروک داشته باشد در بين غلتک ها در قسمت مرسه ريزه با همان چروک از ماشين بيرون مي آيد و باعث شکستگي مي شود . اين ماشين داراي 16 اتاقک است که در اتاقک 02 پارچه وارد شده و در همان اتاقک سود هم وارد مي شود. تا اتاقک 05 هم اين عمل ادامه يابد .

مي دانيم سود 28 درجه بومه استفاده مي شود.و داخل اين اتاقک ها بخار 100درجه وجود دارد و غلتک هايي که پارچه روي آن پيچيده مي شود و حرکت مي کند. بعد ازشستشو و خنثي سازي وارد حمامک هاي شستشو يا wash box حاوي آب 90 درجه مي شود و شستشو مي شود.

اتاقک 13 و 15 حاوي آب سرد است که پارچه در آن شستشو مي شود.

در اتاقک 16 دو غلتک فشارنده وجود دارد که آب پارچه از آن خارج مي شود.

مي دانيم پارچه نم دارد و مجبوريم دوباره شستشو داده شود که با سيلندرهاي داغ خشک شود. لازم به ذکر است پارچه هايي که در مرحله مرسريزه قليايي شده اند چون قليا از روي پارچه به خوبي شسته نشده است دوباره ماشين شستشوي مقدماتي تحويل داده مي شود و شستشو با آب خالي انجام مي شود.

ابتدا 4 - wash box حاوي آب 90 درجه و wash box ديگر حاوي آب 60 درجه و استيند حاوي آب 80 درجه است و استحکام پارچه تغيير آن چناني نکرده است.

در ماشين مرسريزه قسمت تخليه آب پشت دستگاه قرار دارد واز يک فيلتر استفاده مي شود تا نا خالصي ها را جدا کند بعد مبدل حرارتي کمک دستگاه مي کندتا آب wash box را گرم نگه دارد.

اگر همراه با سود ناخالصي داشته باشيم توسط دستگاه فيلتر سود گرفته مي شود.

هر 5 دقيقه يکبار آب شروع به کار مي کند صافي را شستشو مي دهيم تا پرز ها داخل آب مي ريزد.

دو نوع مرسريزه داريم :

مرسريزه گرم
مرسريزه سرد.

فرق آنها دردماي سود است .در مرسريزه گرم دما به 62 درجه مي رسد.

در مرسريزه سرد توسط دستگاه خنک کننده سود را خنک مي کنيم . 18 درجه مرسريزه سرد براي پارچه هاي سبک بکار مي بريم چون نفوذ کمتر است و سرعت بيشتراست . پارچه هاي ضخيم از مرسريزه گرم استفاده مي شود.

دربالاي ماشين مرسريزه دو تانک ذخيره داريم يکي را سود غليظ مي ريزيم اگر بومه بالا يا پايين باشد دستگاه دستورمي دهد تا بومه پايين نيايد و سود وارد مخزن ماشين مي شود. و تانک ديگر مخزن ذخيره سود 28درجه بومه است توسط تانکر پاييني سود را درست مي کنيم. سود غليظ 48 بومه است سرعت دستگاه مرسريزه 30m/min است . ولي بسته به نوع پارچه هم سرعت هاي مختلف دارد. کشش را هم دستگاه نشان مي دهد که متغير است .فشار غلتک ها بر حسب bar است. که براي قسمت هاي (1) و(5) و (7) و (9) و( 14) و (16) نشان داده شده است.

از سالن مقدمات و شستشو وارد خط تکميل مي شويم.

1- استنتر:

يک سري پارچه هايي جهت چاپ بايد از قبل از چاپ تنظيم عرض شوند. چون حاشيه پارچه ناهماهنگ است پس بايد عرض ثابت شود.

پارچه بعد از چاپ شدن و رنگ بايد مواد نرم کننده – ضد چروک – ضد آب به آن زده شودو بستگي به نوع پارچه و نوع مصرف نهايي اين اعمال بر روي پارچه انجام مي شود. در کل کار استنتر تنظيم عرض است . مثلاً در پارچه اي ما عرض 150 مي خواهيم پس در استنتر پارچه کشيده شده در (جهت پود) تا عرض آن 157cm شود که در دستگاه شرنيک عرض آن همان 150cm شود. زيرا در دستگاه شرنيک پارچه جمع مي گردد.(در جهت تار)

يک سري از پارچه ها هستند که غير از عمل سفيد گري بايد اعمال تکميلي ديگري روي پارچه انجام داد تا سفيدي قابل ملاحظه اي پيدا کنند اين پارچه ها سفيد برفي ناميده مي شود که مواد تکميلي آن شامل

Uvitex BAM

Dianix violet B

رنگ آبي ---- جزء سفيد کننده نوري هستند و سولفات سديم

طرزکار دستگاه استنتر:

پارچه از روي big bach باز مي شود و توسط غلتک و سپس توسط قيچي يا guiden هدايت مي شود. و به قسمت فولارد وارد مي شودو پس از آن وارد مخزن محتوي مواد وارد مي شود که نام که traf نام دارد. بعد از اينکه پارچه از اين مخزن عبور کرد از بين غلتک هاي pad مي گردد ووارد غلتک هاي ماهلو مي شودکه کار غلتک هاي ماهلو اين است که سنسورهاي ماهلو تارو پود پارچه را تنظيم مي کنند.

بعد از عبور از اين منطقه وارد سوزنها يا کليپس ها استنتر مي شود و پارچه توسط اين کليپس ها کشيده مي شود وبراي تثبيت کشيدگي وارد اتاقک هاي روغن داغ مي شود که 6 تا اتاقک دارد. هر دو تا يک اتاقک محسوب مي شود.بعد از عبور از اين منطقه از بين دوتا خنک کننده عبور مي کند بعد از روي غلتک travelsin عبور مي کند که پارچه را 100متر - 100مترجدا مي کندو پس از آن توسط غلتک vender بر روي bach پيچيده مي شود.

2- شرينک :

دومين ماشين تکميل جهت آبرفتگي پارچه در تار پارچه مورد استفاده قرار مي گيرد.

آب رفت پارچه در اين ماشين به عوامل زير بستگي دارد:

1- دور موتورها

2- ميزان tension(کشش) پارچه

3- فشارهاي وارد بر لاستيکي به نام rubber belt

کار دستگاه :

پارچه از روي big bach وارد دو غلتک tension مي شود و از آنجا توسط guiden (راهنما) هدايت مي شود. کار guiden صاف کردن پارچه و هدايت آن از بين 3 غلتک ديگر عبور کرده و پارچه توسط يک قسمت که آبپاش ناميده مي شود خيس شده و سپس روي غلتک مشبک پيچيده مي شود وداخل غلتک مشبک بخار است که پارچه در آنجا بخار زني مي شود. و دوباره از بين دو غلتک رد شده و وارد قسمت دوم shrink که استنتر ناميده مي شود. فرق با استنتر قبلي اين است که توسط کليپس ها پارچه صاف مي شود و هيچ گونه کششي همانند استنتر در عرض پارچه ايجاد نمي کند. به دليل اينکه طول بازوهاي استنتر shrink کم باشد و سرعت هم نسبتاً بالا مي باشد .

حدوداً 45- 50 m/min است . از اين قسمت به بعد پارچه وارد مهم ترين قسمت shrine مي شود که ruberbelt نام دارد . عمده کار آبرفت پارچه در اين قسمت انجام مي گيرد. اين قسمت از يک لاستيک به نام rubber belt ويک سيلندر داغ که در وسط rubber belt قرار مي گيرد تشکيل شده است .



آزمايشگاه رنگ وکنترل کيفيت:

الف: کنترل کيفيت:

1- ثبات شستشويي: ثبات شستشويي پارچه در دستگاهي بنام poly met اندازه گرفته مي شود. به اين صورت که پارچه رنگ شده را بين دو تا پارچه (پلي استر و پنبه ) گذاشته سپس در دستگاه poly met گذاشته و ميزان مهاجرت رنگ در مجاورت واثر جنثيت را بررسي مي کنيم سپس grayscalel مقايسه مي کنيم . به اين صورت که نمونه 10*4 سانتي متر بريده شده که در دو فاز رنگرزي شده يکي با Reachive و ديگري با Disperse را داخل کپسول حاوي پربورات – کربنات مي گذاريم . و همانطور که مي دانيم ميزان مهاجرت رنگزا بررسي مي شود. پس اين دو فاز پارچه که لکه گذاري روي آن مشخص شده را با gray scale مقايسه مي کنيم . اگر نتيجه 2 بود خيلي بد است و اگر 3 بود نياز به تجديد نظر داردواگر 4 بود عالي است.

اگر خيلي بد باشد بايد آنقدر در ماشين شستشوي خط رنگ پداستيم شستشو شود تا ديگر رنگ مهاجرت نکند.

2- ثبات سايش : دستگاهي داريم که در آن نمونه سفيد را چسبانده و نوک دستگاه را روي پارچه مورد نظر حرکت مي دهيم تا ببينيم در سايش با هم لکه گذاري مي شود يا خير واين آزمايش بيشتر براي پارچه هاي چاپ شده و تيره کاربرد دارد.

3- درصد اختلاط: فيتيله الياف 67% پلي استر و 33% ويسکوز را به آزمايشگاه تحويل داده و در آزمايشگاه جهت تعيين درصد اختلاط ويسکوز و پلي استر اعمال زير را انجام مي دهيم : مقداري از فيتيله را وزن مي کنيم سپس داخل اسيد سولفوريک 75% (رقيق شده ) مي اندازيم بعد لز 10 دقيقه شستشو مي شود و خنک مي کنند و مجدداً وزن مي کنندو ميزان درصد اختلاط الياف از حيث مقدار ترکيبي پلي استر و ويسکوز مشخص مي شود و جواب را به ريسندگي تحويل مي دهند.

4- اصلاحيه: پارچه اي که در خط رنگ ، رنگ شده با نمونه orser مورد نظر اختلاف دارد. به دلايل مختلف : اشتباه اپراتور اختلاف دستگاههاي آزمايشگاه با ماشين توليد و عيوب غير قابل پيش بيني ماشين هاي توليدي.

براي رسيدن به شيد order

نسخه رنگي :

1- رنگهاي Disperse

2- مواد تعاوني ( ضد مهاجرت در آب 100mli

3- اااسيد استيک

4- نفوذ کننده

همه اينها را به حجم 500 ميلي ليتر مي رسانيم سپس با ماشين فولارد در آزمايشگاه رنگ مي کنيم. وpad کردهو بعد به ترموزول آزمايشگاهي داده تا رنگ تثبيت شود:

1- مرحله خشک.

2- Fix کند.

و سپس مرحله شستشوي با آب جوش و صابون براي بردن رنگ هاي سطحي و مقايسه با نمونه order و سپس نسخه اصلاحيه را تحويل خط توليد مي دهند.

نکته : غلتک هاي ماشين فولارد براي هر ماشين فرق مي کند که ميزان فشار آن براي هر pick up فرق مي کند.

طرز کار دستگاه فولارد:

ابتدا پارچه مورد نظر را به صورت خشک توزين نموده و فشار فولارد را بر روي عددي بنا به تجربه اپراتور در محدوده وزن پارچه تنظيم کرده و سپس از حوضچه محلول رنگ عبور دهيد. دستگاه فولارد را روشن نموده پارچه آنچه به محلول رنگ را از لابلاي دو غلتک فولارد عبور دهيد بلافاصله پارچه را در ظرف در بسته اي با وزن مشخص قرار داده و توزين نماييد با کم کردن وزن ظرف در بسته وزن پارچه آغشته به محلول رنگ را مشخص نموده و از فرمول زير pu را مشخص کنيد .

با تغيير فشار فولارد تا به دست آمدن 70% p.u محلول پنبه اي و 69% p.u محلول پارچه اي مخلوط P.E با پنبه يا ويسکوز براي رنگرزي فاز 1 مراحل قبل را تکرار کنيد:

وزن پارچه خشک/ وزن پارچه آغشته به رنگ –وزن پارچه خشک Pickup=

5- آبرفت پارچه: اين پارچه ها از قسمت shrink گرفته مي شودو در آزمايشگاه کنترل در ماشين شستشو داده مي شود. علامت هايي در دو طرف پارچه گذاشته مي شود که يکي در جهت تار و ديگري در جهت پود که سپس از شستشوي پارچه اين علامت ها تغيير مي کنند. که ميزان تغيير آن را به قسمت shrink گزارش مي دهيم.

6- ثبات در برابر عرق بدن: L-Histidin

موادمورد استفاده براي انجام اين آزمايش:

محلول قليايي:

الف: 5/. گرم در ليتر L-Histidin منوهيدرو کلرايد. مونوهيدرات (CUHAO2N3,HCL- HZO)

ب: 5 گرم در ليتر کلريد سديم Nacli خنثي

ج: 5 گرم در ليتر دي سديم هيدروژن اورتوفسفات دودکا هيدرات (Na2Hpo4.12H20)

د: ويا به جاي آب 5/2 گرم دي سديم هيدروژن اورتوفسفات دي هيدرات (Na2Hpo4.12H20)

PH را بايد توسط محلول اره نرمال هيدروکسيد سديم به 8 برسانيد.

محلول اسيدي :

الف: 5/. گرم در ليتر L-Histidin مونوهيدروکلرايد مونوهيدرات C6H902n3, Hcl.H20))

ب: 5 گرم در ليتر کلريد سديم Nacl

ج: 2/2 گرم در ليتر سديم دي هيدروژن اوتو فسفات دي هيدرات (Na2Hpo4.12H20)

D پوشش دوم:

نمونه هاي مورد آزمون را طبق شکل 1 روي مقوا نصب کنيد و با يک مقواي تيره آنها را در وسط بپوشانيد. نمونه ها را در همين حال طبق بند 3 -2 تحت نور روز قرار دهيد.

اثر نور را با برداشتن پوشش و بازرسي دقيق نمونه مشاهده کنيد اگر تغييري مشاهده شد شماره استانداردي که تغيير مشابه را نشان مي دهد يادداشت کنيد: تابش را ادامه دهيد تا اينکه تضاد بين قسمت نور ديده و قسمت پوشيده شده معادل تضاد گردد که بين دو تکه خاکستري رنگ که درجه 4 را روي فضاي خاکستري نشان مي دهند (استاندارد شماره 160 بشود.)

سپس نمونه دوم از آزمونه ونمونه هاي استاندارد با پوشش تيره اضافي (CD در يک شکل) بپو شانيد. تابش را ادامه دهيد تا تضاد بين قسمت نورديده و قطعه نور ديده معادل درجه 3 معيار خاکستري بشود.اگر قبل از اينکه نمونه شروع به کم رنگ شدن نمايد استاندارد شماره 7 شروع به کم رنگ شدن کرده وداراي تضادي معادل با درجه 4 معيار خاکستري بشود.

آزمون در اين مرحله قابل نتيجه گيري مي باشد . اگر نمونه داراي ثباتي برابر 7 يا بالاتر باشد بايد زمان زيادتري در معرض تابش قرار گيرد. تا داراي تضادي معادل درجه 3 شود واين تضاد در مورد درجه 8 تقريباً غير ممکن است.

ارزيابي در درجات7 و8 انجام مي شود که تضاد حاصله در درجه 7 معادل درجه 4 خاکستري شود و زمان لازم براي ايجاد چنين تضادي بايد به اندازه کافي باشد که از بروز هر گونه خطائي جلوگيري شود.

ارزيابي ثبات در مقابل نور:

1- نمونه در اين مرحله سه سطح جدا گانه را نشان مي دهد. يک قسمت نور نديده دو قسمت که نورهاي متفاوت ديده انداين تغييراترا در مقايسه با تغييراتي که در استانداردهاي حاصل گرديده طبق بند 5-3 و5- 4 و 5-5 ارزيابي کنيد.

2- اين روش هنگامي به کار مي رود که مقدار زيادي نمونه مورد آزمون قرار گيرد ودر چنين مواردي مي توان نمونه ها را همراه با يک رديف استاندارد مورد آزمون قرار داده .

نمونه هاي مورد آزمون و نمونه هاي استاندارد را طبق شکل 2 روي مقوا نصب کرده و 4/1 سطح نمونه 4 را با مقوا ي تيره رنگ AB بپوشانيد.

نمونه ها درعرض نور تحت شرايط ذکر شده در بند 3-2 قرار دهيد و اثر تابش را بوسيله بلند کردن مقوا از روي نمونه ها ارزيابي کنيد .

اگر تغييري در استاندارد 3 مشاهده شده نمونه هاي مورد آزمون را ارزيابي کرده و عدد بدست آمده را در مقايسه با تغييرات بدست آمده در استاندارد هاي 1 و2 و3 ارزيابي کنيد.

مقواي AB را مجدداً قرار داده و تابش را ادامه دهيد تا اينکه استانداردهاي 4 تغيير کند. در اين زمان يک مقواي اضافي CD طبق شکل 2 روي قسمت اول قرار دهيد .

تابش را ادامه دهيد تا اينکه استاندارد 6 تغيير رنگ دهد سپس مقواي EF را طبق شکل روي قسمت ديگر قرار دهيد تابش را ادامه دهيد.

الف: تضاد ايجاد شده روي استاندارد7 برابر با تضاد قابل ديد در درجه 4 معيار خاکستري شود.

ب: تضاد معادل و تضاد ايجاد شده روي استاندارد درجه 3 معيار خاکستري روي مقاوم ترين قسمت نمونه را در اولين روئيت ايجاد شود سپس مقدارهاي پوشاننده را در بر داريد.

تغييرات نمونه آزمونه را با تغييرات داده شده در استاندارد و مقدار ثبات رنگ را طبق بند 5 – 3 حساب کنيد.
دسته بندی: فنی و مهندسی » نساجی

تعداد مشاهده: 3643 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 50

حجم فایل:172 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: